fbpx

Trpké, svíravé kuličky, kvůli kterým lezu do trní a třeba zmoknu. A přesto je miluju. Prozradím vám, proč je trnka obecná (Prunus spinosa) moje srdcovka.

Jsou věci, které nenaplánujete. Třeba počasí. Anebo trnky. Není na ně spoleh jako na šípky, co se každoročně začnou červenat kolem cest. Modré mršky se jeden rok urodí a jiný ne, loni uzrály tu, letos onde. Když se vám poštěstí a narazíte na trní obalené šmolkově modrými kuličkami, neváhejte. I když si úlovek ponesete domů v ranci z mikiny. Trnkový likér stojí za to. Má nádhernou rudou barvu a ucítíte v něm chuť trnité divočiny.

Recept na trnkový gin

Nasbírejte 450 g trnek. Doma je omyjte a každou několikrát propíchněte jehlou. Potom plody nasypte do větší uzavíratelné sklenice a přidejte 300-450 g cukru, podle toho, jak chcete mít likér sladký. Přilijte 0,7 litru ginu.

Sklenici postavte na tmavé a chladné místo a nechte 3 měsíce stát. Čas od času se sklenicí zahýbejte, aby se cukr postupně rozpustil. Po čtvrt roce slijte a nechte gin ještě týden stát, aby se usadil sediment. Potom stočte do lahví.

trnkový gin, delikatesa původem z Anglice

Trnkový gin můžete pít na ledu, samotný nebo z něj míchat drinky

Proč miluju trnky

Protože – jako všechny nejlepší věci na světě – se nedají koupit. Musíte si je sami nasbírat. Musíte mít všímavé oko a být pohotoví, jinak je propásnete. A musíte se smířit s pár škrábanci, protože trnky rostou na trní. Protože trnkové keře jsou krásné a na jaře zaplaví meze kvetoucím příbojem. A protože trnkový gin je dobré pití.

Trnky zrají v září a můžete z nich vyrobit výborný likér nebo sirup

Podzimní úlovek, který stojí za pár škrábanců

Tradice výroby trnkového ginu pochází z Anglie, kde představuje tradiční vánoční drink. Je to dobře vymyšlené. V září nasbíráte, čtvrt roku počkáte a na svátky můžete degustovat. Rubínově červený trnkový likér se k Vánocům prostě hodí. Jako aperitiv i jako dárek.

Trnkový Gin Fizz

30 ml trnkového ginu
15 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
šumivé víno (Prosecco nebo sekt) na dolití

Do šejkru nalijte trnkový gin a citronovou šťávu. Energicky protřepávejte po dobu 30 vteřin. Potom sceďte do vyšší sklenice (šampusky nebo highball sklenky) a dolijte šumivým vínem.

Na zdraví!